Sazan avcılığı ülkemizde sıklıkla yapılan avcılıklardan biridir. İç sularımızda çokça bulunan sazanlar aynalı, pullu ve çizgili olarak 3 tiptedir. Barajlarda, göllerde ve akarsularda gezer halde genel olarak böcek larvaları, otlar ve bazen de küçük balıklarla beslenirler. Sazan balıkları omnivordur. Yani ne zaman ne yiyecekleri pek belli olmaz. Farklı sularda farklı besinlerle beslenen sazanlar vardır. Genel olarak ne bulurlarsa onu yerler. Bu yüzden besin olarak kaliteli olmayan bölgelerden avlanan sazanları tadı da çamur gibidir. Çünkü yem bulmak için çamurları süzmeye çalışırlar.
Bu balıkları sezon ilk açıldığında suların dip kısımlarına yakın bölgelerde bulunurlar ve gitgide suların üst kısmına doğru gelirler. Çoğu zaman saklanmayı severler ve siz avlanırken girintinin fazla olduğu yerlere veya kuytu boşluklara oltanızı atarsanız yakalama olasılığınız artar. En iyi avcılık sabah 6’dan itibaren 10’a kadar sürmektedir. Fakat öğle saatlerinde iyice su yüzeyine çıkabilirler ve kolay av olma ihtimalleri artar.
Sazan avcılığının en önemli noktaları yerin seçimi, mevsim ve su seviyesinin durumudur. Bunları iyi bilip konumu belirlersek av sizin için çok daha verimli geçecektir. Ayrıca ağustos-eylül ayları en verimli dönemlerdir. Bölgenizi belirledikten sonra alıştırıcı yemleme yapabilir sazanları bir süre orda beslenmeleri için alıştırabilirsiniz. Böylece siz yemi atınca hemen yemi aramaya başlayacaktır. Fakat yem, diğer faktörler kadar önemli değildir. Uygun yer seçimi ve sıcaklık yakalandığında yem kötü bile olsa sazan balığı yemi kabul edecektir.
Sazan avlarken çok dikkatli ve sessiz olmak gerekir çünkü bizim ufak hareketlerimiz bile onları ürkütmeye yetecektir. Gerekmedikçe yürümek, konuşmak balığı avlamanıza engel olacaktır. Özellikle ava giderken aykırı renkler giymek avın hemen dikkatini çekecek ve ürkütecektir. Kamuflaj ya da doğal renklerde giyinirseniz sizi fark etmeyecektir. Daha sonra yeminizi her yarım saatte bir değiştirip tazesini takmanız gerekir. Eğer hala bir vuruş yoksa takımı değiştirip farklı bir takım kullanmanız gerekebilir.
Takımları hazırlarken sağlam misina kullanılmalı ve olta kamışlarında beden kasnaktan daha kalın olmalıdır. Ayrıca yüzer kurşun kullanılmalıdır ve kurşunlar delikli olmadır. Kurşun sarkarsa balık avı yakaladığında kurşunu fark edip hemen geri bırakmak isteyecektir.
İri sazan yakalamak istiyorsak taze yem kullanmak gerekir. Solucan, sülük veya gümüş balığı kullanarak avcılık yapmanız daha büyük sazanları hedef alacaktır. Kurşunun dibe oturmasıyla yem hareket edecek ve dipte gezinmeye başlayacaktır. Mantarlı oltalarda ise mısır unu, süt ve yumurtanın harmanlanmasıyla hamur yapılarak, iğne gizlenecek şekilde hamur yerleştirilmelidir. Sazanlar için geliştirilmiş suni yemlerde mevcuttur. Kokulu ve cezbedici suni yemler son dönemlerde sazan avcılığında sıkça kullanılmaktadır.