Kano | Dorado Tv
Deniz Taşıtları

Kano

Kano

Kano nedir? sorusuna cevap olarak kano, düz tabanlı basit gemi olarak adlandırılabilir. Adı, Karayipler’de şehir için kullanılan, zaman içinde dilimize kano olarak geçen kelimeden geliyor. Kanoyu ilk kullananlar Kızılderililerdi. Durgun suyu geçmek için basit direkleri yapıp süslediler. Bunun dışında Avrupa Asya’da kano kullanan kültürleri görebilirsiniz. Japonya’da 1990’larda tanıtılan kano sporu yaygınlaştı o zamandan beri spor haline geldi.

Kano nedir? Ne İçin Kullanılır?

Kano nedir? sorusuna geçmeden önce aracın ne olduğuna yaygın kültürel formlarda nasıl yapıldığına kısaca değinelim. Kano; Amerikan yerlilerinin sığ sakin sularda gezinmek için kullandıkları hafif tekne olarak bilinir. Kuzey Amerika’daki kullanım tamamen doğrudur. Ancak dünyada kano sporunun bilinmeyen yönü vardır. Avrupa, Afrika, Grönland gibi çeşitli bölgelerde kullanılan ulaşım aracıdır. Danimarka çevresinde arkeolojik sit alanları bulunmaktadır. Yani Vikinglerin ata topluluklarının Baltık Denizi çevresinde ulaşım için kano yapımında da evrim geçirdikleri açıktır.

Kano, M.Ö. Dünyanın bilinen en eski ulaşım araçlarından biridir bugün Hollanda’da bilinen en eski kanoya rastlayacaksınız. Bu kanonun tarihi MÖ 800’e kadar uzanıyor. İlk insanlar ağaç gövdelerini oydular, Eskimolar gibi balina kemiklerini birleştirdiler onları fok derisi ile kapladılar.

 

Eskimolar tarafından yapılan kanolar daha çok buzlu, engebeli akıntılı alanlar için uygundur. Tarih boyunca ulaşım için kullanıldıktan sonra kanolar. 19. yüzyılda eğlence aracı haline geldi. Yani geçmişte birçok doğa sporunda olduğu gibi…

 

 

Hangi Tür Kanolar Vardır?

Geçmişteki tasarım bilgileri kullanımları doğrultusunda günümüzün kanoları: İki ana kategoriye ayrılırlar: Açık Kanada kanoları Eskimo kanoları. Yarışmalar öncelikle Kanada kanolarında yapılır. Çünkü durgun suda seyir için uygun olan kanolar, yarışma amaçları için daha uygundur. Bu araçlar Kızılderili modelinden gelişti. 5-5,5 metre uzunluğunda, 80-85 cm genişliğinde 30-40 cm derinliğindedir.

Kürek tek taraflıdır. Yerleştirildikten sonra, kişi kanoyu yönlendirmek için farklı yönlerden kürek çeker. İki kişi ile kullanırken bir sıra sağdan bir sıra soldan düz gitmeye çalışır. Birden fazla kişi tarafından kullanılan kanolarda dümen sorumluluğu kıçta oturan yarışmacıya aittir.


Hangi Tür Kanolar Vardır?

Kano Sporu Nedir?

Kano Sporu Nedir? Birçok spor severin merak ettiği sorudur. 3 ila 5 kişi arasında yapılan sporu hem erkekler hem de kadınlar oynayabilir. sporun amacı parkuru tamamlamaktır. Suya düşmemek için hızlı hareket etmek önemlidir. Kano, sert havalar dışında tüm yıl boyunca yapılabilen su sporu olduğu için gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Sporcular koruyucu yelek giymelidir. Kanoyu itmek veya hızlandırmak için kürekler kullanılır. Küreğin adı Paga’dır.

Yarışma ikiye ayrılır. Slalom durgun su yarışları gibi farklı kategorilere ayrılan spor, yarışı birinci bitirmeye yöneliktir. Derede slalom yarışı yapılır. Yarış sırasında bazı engelleri düşmeden aşmak zorunludur. Göl benzeri durgun sularda durgun su yarışları yapılır. Yarışlarda hız önemlidir. Amaç birinci olmaktır.

Kano Kültürünün Dünya ve Türkiye’deki Gelişimi

Avrupa ve dünyaya yayılan kano, 1990’lı yıllarda Türkiye ile tanıştı. Kano faaliyetleri ilk olarak 1993-1994 yıllarında Japonya’da başlamış 1994 yılı sonlarında kısa ömürlü federasyon Kürek Federasyonu’na katılmıştır. Dernek 2003 yılında artan ilgi zamanla gelişme sayesinde yeniden bağımsız kuruluş haline geldi. Türkiye Kanoculuk Derneği adı altında faaliyet göstermeye başladı.

Kano ülkemizde yeni gelişmekte olan sporlardan biridir. Spor ülkemizde rafting ile birlikte 1980’lerin sonlarında yabancılar tarafından da yapılmaya başlandı. 1991 1992 Doç. Dr. Sami Mengütay, Öğr. Bakmak. Fatih Sani, Köln Spor Üniversitesi’nde kano kurslarına tatbikatlarına katılarak, üniversitenin öğretim yöntemlerini gözlemledi. 1993-94 öğretim yılında Türkiye’ye döndüklerinde ülkemizde ilk kez kendi okullarında spor yapılmasına izin verdiler.


Kano Kültürünün Dünya ve Türkiye’deki Gelişimi

Olimpiyatlara talip olan Japonya’da olimpik spor olan Canons Union’ın kurulması dikkat çekmektedir. Kano, Sami Mengütay Fatih Sani’nin sıkı çalışmaları özverileri sayesinde 1994 yılında Kürek Derneği’ne katıldı. Kano sporu, ülkemizin doğal koşullarına ve turizm potansiyeline uygun spor olarak kabul edilerek 2000 yılında Kürek Kano Rafting Derneği adını almıştır.