İngilizce Adı: Axillary seabream
Yerel Adları: Yabani Mercan
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Aile: Sparidae
Cins: Pagellus
Tür: Pagellus acarne (Risso, 1827)
Yüzgeç Formülü: D XII 10-11, A III 9-10, PI 15-17, V I 5
Habitat: Bentopelajik bir. türdür.
Dağılım: Marmara, Ege, Akdeniz
Vücut yanlardan basıktır. Genel olarak açık yeşil ve gümüşi renktedir. Karın beyaz renktedir. Vücudun tamamı iri pullar ile kaplanmıştır. Yan hat koyu yeşil renkte ve belirgindir. Sırt yüzgecinde 12 adet diken, 10-11 adet yumuşak ışın vardır. Kuyruk homoserk yapıdadır ve turuncu renktedir. Göğüs yüzgecinin vücut ile birleştiği yerde turuncu renkte üçgen bir benek vardır. Ağız küçük ve aşağıya bakışlıdır. Her iki çene üzerinde çok küçük dişler vardır. Beslenmesi omnivordur. Küçük balıklar kabuklular, poliketler ve yengeçlerden oluşur. Dip trolü, uzatma ağları, parakete ve olta ile avlanırlar.
İngilizce Adı: Anchovy
Yerel Adları: Hamsi
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Clupeiformes
Aile: Engraulidae
Cins: Engraulis
Tür: Engraulis encrasicolus (Linnaeus, 1758)
Yüzgeç Formülü: D 14-16, A 17, P 14, C 20-22
Habitat: Pelajik bir türdür
Dağılım: Karadeniz, Marmara.
Marmara ve Karadeniz'de büyük sürüler halinde göçü olan bir pelajik türdür. Yüzgeçleri yumuşak ışınlardan oluşur. Sırt yüzgeci ve pektoral yüzgeçte 14, anal yüzgeçte 17 yumuşak ışın vardır. Kuyruk yüzgecinde siyah benekler mevcuttur ve 20-22 ışından oluşur. Vücut kolay dökülebilen küçük pullar ile örtülüdür. Ağız büyüktür üst çenede çok küçük bir sıra diş mevcuttur. Gözler başın ön tarafında yer alır ve büyüktürler. Planktonik organizmalar ile beslenirler. Vücut sırtta siyah kahve veya lacivert olup yanlar ve karın gümüş renktedir. Ekonomik değeri çok yüksektir. Gırgır ve ortasu trolü ile avcılığı yapılmaktadır.
İngilizce Adı: Pipefish
Yerel Adları: Yılan iğnesi, Yırtmaç Balık
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Salmoniformes
Aile: Syngnathidae
Alt Aile: Syngnathinae
Tür: Syngnathus sp. (Linnaeus, 1758)
Yüzgeç formülü: D1 24-40
Habitat: Kıyı alanlarda 1-50 m aralığında bitkiler ile örtülü alanlarda yaşar.
Dağılım: Tüm denizler
Bu familya üyelerinin türleri bölgemiz denizlerinde yaygındır. Deniz yosunu gibi ince uzun bir yapıya sahip vücudu plaka şeklinde pullar ile kaplıdır. Ağız boru şeklinde öne doğru uzundur ve yukarı dönüktür. Yosunlar arasında yaşayan küçük omurgasızlar ve planktonik organizmalar ile beslenirler. Vücut boyunca uzanan dikenimsi kemik yapılar mevcuttur. Döllenmiş yumurtalar erkek tarafından karın bölgesindeki kuluçka kesesi içerisinde taşınır. Bulunduğu ortam ve beslenmesine göre yeşil ve kahverengi arası renklere sahip olurlar. Ekonomik bir değeri yoktur, özellikle dip trolünde hedef dışı olarak yakalanmaktadırlar.
İngilizce Adı: Gilthead Seabream
Yerel Adları: Çupra, Lidaki (küçüklerine)
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Aile: Sparidae
Cins: Sparus
Tür: Sparus aurata (Linnaeus, 1758)
Yüzgeç formülü: D XI 13-14, A11111-12.
Habitat: Demersal. Kumlu çamurlu alanlar, deniz çayırları
Dağılım: Tüm denizler
Çipura balığı sırtı yüksek vücudu yanlardan yassılaşmış küt burunlu gözleri başın üst ön bölümünde yer alan demersal bir balıktır. Vücut gümüş gri renkte iken karın altı beyazdır. İri pullar bütün vücudu sarar. Yan hat üzerinde 73-85 adet pul bulunur. Ergin bireylerde göz arasında sarı bir bant bulunur. Solungaç kapağı üst kısmında siyah alt kısmında pembe turuncu bir renk alır. Dorsal yüzgeç üzerinde 11 diken ve 13-14 adet yumuşak ışın bulunur. Kuyruk yüzgeci koyu kahve gri, yüzgeç uçları siyah renkte olup homoserk yapıdadır. Ağız terminal konumlu olup düzdür. Üst dudak alt dudaktan kalındır. Üst çene üzerinde de önde 4 adet kanin diş ve arkada 3 adet molar diş bulunur. Alt çene üzerinde ise önde 4 adet kanin diş ve arkada 4 adet molar diş grubu bulunur. Karnivor bir türdür. Yengeçler, kabuklular, bentik canlılar ve küçük balıklar ile beslenirler. Ekonomik değeri yüksektir. Trol, dip uzatmaları pareketa ve olta gibi birçok av aracı ile avcılığı yapılmaktadır. Yetiştiriciliği de yapılan bir türdür.
İngilizce Adı: Atlantic bonito
Yerel Adları: Torik, Peçuta, Çingene Palamutu (küçük boyları)
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Aile: Scombridae
Cins: Sarda
Tür: Sarda sarda (Bloch, 1793)
Yüzgeç Formülü: D1 XXI-XXIV, D2 13-15, A II 11-13, P II 21-22, V I 5
Habitat: Pelajik bir türdür. Göç eder.
Dağılım: Tüm denizler
Palamut fusiform yapıda iyi yüzücü olan bir balıktır. Gövde kesiti yuvarlağa yakındır. Sırt siyah lacivert arası koyu renkte, yanlar ve karın koyu gri gümüşi renktedir. Sırt tarafında parlak yeşil parlamalar görülür. İki sırt yüzgeci de siyah renktedir. Vücut üzerinde hem sırttan karına doğru inen birbirine paralel soluk bantlar hem de solugaç yüzgecinden kuyruk sapının üst tarafına doğru ilerleyen yine birbirine paralel belirgin bantlar mevcuttur. Ikinci sırt yüzgeci ile anüs yüzgecinden sonra 7-10 adet yalancı yüzgeç bulunur. Her iki çene üzerinde uzun dişler mevcuttur. Hamsi, çaça, gümüş, sardalya gibi küçük pelajik balıklar ile beslenir. Gırgır ağları ve uzatma ağları ile avcılığı yapılmaktadır.
İngilizce Adı: Mediterranian damselfish
Yerel Adları: Çatal Kuyruk, Papaz Balığı
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Aile: Pomacentridae
Cins: Chromis
Tür: Choromis choromis Linnaeus, 1758
Yüzgeç Formülü: D1 XIII-XV 7-9, A Il 10-12
Habitat: Demersal. Kayalık zeminler ve deniz çayırlarında yaşarlar.
Dağılım: Tüm denizler
Papas balıklarında vücut yanlardan yassılaşmış ve sırt kısmı yüksektir. Vücut koyu lacivert siyah renktedir. Sırt yüzgecinde 13-15 diken ışın ve 7-9 yumuşak ışın bulunur. Pullar merkezleri sarımsı renkte olup baştan kuyruğa doğru sarı bantlar oluştururlar. Pullar büyük ve serttir, yan hat üzerinde 24-30 adet pul bulunur. Karın yüzgecinde bulunan ilk ışın diğerlerinden uzundur. Kuyruk yüzgeci homosert yapıda ve uzundur. Bu nedenle çatal kuyruk adı ile de anılır. Ağız küçüktür ve alt çenede ince dişler mevcuttur. Ağız açıldığında öne doğru uzar. Beslenmesini küçük balık larvaları, yengeçler ve bentik canlılar oluşturur. Ekonomik değeri yoktur. Avcılığı yapılmamaktadır.
İngilizce Adı: Beluga
Yerel Adları: Morina, Mersin Morinası
Sınıf: Osteichthyes
Takım: Acipenseriformes
Aile: Acipenseridae
Cins: Huso
Tür: Huso huso (Linnaeus, 1758)
Yüzgeç Formülü: D 11-14, V 9-11, L 40-52
Habitat: Demersal. Kum, çamurlu zeminler
Dağılım: Karadeniz, Marmara
Kıkırdaklı balıklardan olan Morina; sırt ve yanlar siyah, karın beyaz renklidir. Vücut üzerinde bulunan plaka şeklindeki pullar kirli beyaz renktedir. Burun öne doğru uzamış, gözler küçük ve yan taraflar üzerine yerleşmiştir. Karın tarafında bulunan pullar 9-11 adettir ve iki sıra halinde pektoral yüzgeçten karın yüzgecine kadar devam eder. Kuyruk yüzgeci heteroserk yapıdadır. Dişleri yoktur. Burnun alt tarafında 4 adet bıyık bulunur. Beslenmesini dipte yaşayan balıklar, omurgasızlar ve kabuklular oluşturur. Koruma altındaki türlerdendir. Avcılığının yapılması yasaktır.
İngilizce Adı: Russian sturgeon
Yerel Adları: Karaca, Rus Mersini
Sınıf: Osteichthyes
Takım: Acipenseriformes
Aile: Acipenseridae
Cins: Acipenser
Tür: Acipenser gueldenstaedtii (Brandt & Ratzeburg, 1833 )
Yüzgeç Formülü: D 10-14, V 7-12, L 30-52
Habitat: Demersal. Kum, çamurlu zeminlerde yaşar.
Dağılım: Karadeniz
Karaca mersini koyu yeşil ve kahverengi tonlarda gövde rengine sahiptir. Vücut üzerinde bulunan plaka şeklindeki pullar kirli beyaz veya sarı renktedir. Sırt üzerinde 10-14 ve yan hat üzerinde 30-52 adet pul bulunur. Baş kemiksi ve eni geniş bir yapıdadır. Baş koyu yeşil renkte, üzerinde bulunan pullar sarı renkli olduğundan alın üzerinde çift sıralı simetrik bir desen oluşur. Burun kısa ve yuvarlaktır. Gözler başın yan taraflarına yerleşmiştir. Üst dudağın ilerisinde 4 adet bıyık bulunur. Burnun alt tarafı ve ağız kısmı beyazdır. Kuyruk heteroserk yapıdadır. Kuyruk sapının yanları ve altı beyaz renkte, üst tarafı koyu yeşil renktedir. Kuyruk yüzgeci siyah renkte, yüzgeç ucunda ise beyaz bir bant vardır. Dişleri yoktur. Burnun alt tarafında 4 adet bıyık bulunur. Beslenmesini dipte yaşayan balıklar, omurgasızlar ve kabuklular oluşturur. Koruma altındaki türlerdendir. Avcılığının yapılması yasaktır.
İngilizce Adı: Stripped mullet
Yerel Adları: Has Kefal
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Mugiliformes
Aile: Mugilidae
Cins: Mugil
Tür: Mugil cephalus (Linnaeus, 1758)
Yüzgeç Formülü: D1 IV D2 8-9, A III 10-11, V 15,P 17
Habitat: Pelajik türdür. Kıyı ve yakın alanlarda yaşarlar.
Dağılım: Tüm denizler
Vücut yüksek yüzebilirliğe sahip bir formdadır. Baş yanlara doğru hafif basık ağız yayvan haldedir. Sırt siyah lacivert renktedir. Yanlar beyaz ama üzerindeki pullar sarı renktedir. Pul sırası boyunca sarı hatlar baştan kuyruğa kadar uzar. Karın beyaz renktedir. Solungaç kapağının tamamı göze kadar altın sarısı renktedir. Tüm yüzgeçlerinde sarı renk ve küçük siyah benekler görülebilir. Kuyruk yüzgecinde önce siyah gölge sonra sarı renk ve saydam kuyruk ucu görülmektedir. Birinci sırt yüzgecinde 4 adet diken ışın vardır. Bu yüzgeç sarımsı renkte ve üzerinde siyah küçük benekler mevcuttur. Üst dudak büyüktür ve küçük dişler mevcuttur. Genç dönemde hayvansal planktonik organizmalar ile beslenirken daha sonraları bitkisel organizmaları da tüketirler. Besinleri arasında en önemli yeri yumuşak çürümekte olan organizmalar alır. Yıllara göre av miktarları tüm kefal türlerinin toplamı için verilmiştir. Uzatma ağları ve voli ağları ile avcılığı yapılır.
İngilizce Adı: Giant goby
Yerel Adları: Kocabaş, Kovit
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Aile: Gobiidae
Cins: Gobius
Tür: Gobius cobitis Pallas, 1814
Yüzgeç Formülü: D1 VI D2 I 14-16, A 12-14
Habitat: Demersal. Kayalık alanlarda yaşar.
Dağılım: Tüm denizler
Vücut silindirik bir yapıdadır, baş vücuda oranla büyüktür. Solungaç kapaklarından öne doğru yanaklar şişkin yapıda olup göz çeperine kadar ilerler. Dudaklar kalın, ağız öne bakışlıdır. Vücut sarı kahverengi tonları arasındadır. Vücut küçük pullar ile örtülüdür. Yan hat üzerinde 59-67 adet pul bulunur. Birinci sırt yüzgeci 6 adet diken ışından oluşur. İkinci sırt yüzgeci ise 1 diken ışın ile 14-16 yumuşak ışından oluşur. Sırt yüzgeçIerinde, kuyruk ve anal yüzgeç üzerinde sarı tonlar daha baskındır ve üzerlerinde kahverengi sıralı benekler bulunur. Yüzgeç uçları ise siyah renktedir. Karnivor bir balıktır. Kabuklular, yumuşakçalar, yengeç yavruları ve küçük omurgasızlar ile beslenir. Yıllara göre av miktarları tüm kayabalıkları türlerinin toplamı için verilmiştir.
İngilizce Adı: Salema
Yerel Adları: Sarpa, Çitari, Sarpan, Lapa, Sarya
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Aile: Sparidae
Cins: Sarpa
Tür: Sarpa salpa (Linnaeus, 1758)
Yüzgeç Formülü: D XI-XIII 14-17, A III 13-15, P 15-17
Habitat: Demersal. Kumlu, çamurlu, kayalık ve algli zeminlerde yaşar.
Dağılım: Marmara, Ege, Akdeniz
Vücut yanlardan basık sırt yüksektir. Sırt gümüşi mavi renkte, yanlar gümüşi, karın ise beyaz renktedir. Yan taraflarda 10-12 adet sarı bant bulunur. Bu bantlar solungaç kapağı üzerinden başlayıp kuyruk kısmına kadar tek pul sırası halinde birbirine paralel şekilde ilerler. Vücut iri pullar ile örtülüdür. Yan hat üzerinde 70-90 adet pul bulunur ve bu pul sırası kahverengi renktedir. Pektoral yüzgecin ilk işini siyah renkte olup, bu ışının gövde ile birleştiği yerde siyah bir benek vardır. Burun öne doğru uzundur ve iri gözler yanlarda yer alır. Alın yeşilimsi renktedir burun ucu ise koyu yeşildir. Kuyruk homoserk yapıdadır. Koyu gri renktedir. Vücut üzerindeki sarı çizgiler kuyruk üzerinde benekler halinde devam eder. Üst çenede iki uçlu, alt çenede tek uçlu keskin dişler mevcuttur. Beslenmesi omnivordur. Deniz bitkileri ve küçük larvalar ile beslenirler. Uzatma ağları ve zıpkın ile avlanırlar.
İngilizce Adı: Thornback skate
Yerel Adları: Dikenli Vatoz
Sınıf: Elasmobranchii
Takım: Rajiformes
Aile: Rajidae
Cins: Raja
Tür: Raja clavata (Linnaeus, 1758)
Habitat: Demersal. Kumlu, çamurlu zeminlerde yaşar.
Dağılım: Tüm denizler
Vatoz vücudu disk şeklinde yassı bir balıktır. Sırt kısmı zımpara gibidir ve açık kahve yeşil renktedir. Üzerinde düzensiz siyah benekler vardır. Burun ucundan yanlara doğru kanat şeklinde açılan gövde orta kısımda yüksektir. Sırt kısmında simetrik olarak yerleşmiş dikenler mevcuttur. İki adet karın yüzgeci erkeklerde kopulasyon organı ıle beraberdir. Dişilerde ise bu özellik görülmez sadece yüzgeçler kuyruğa varmadan vücut ile birleşir. Karın altı beyazdır. Karın altında 4 çift solungaç çıkışı mevcuttur. Kuyruk açık kahve yeşil arası renktedir ve vücut boyundan biraz uzundur. Kuyruk üzerinde simetrik yerleşmiş dikenler vardır. Kuyruk bitiminde üst tarafta 2 adet küçük yüzgeç bulunur. Baş burun ucunun gerisinde buruna yakın kısımdadır. Gözler kabarcık şeklinde başın her iki yanına yerleşmiştir. Çene oldukça güçlüdür. Her iki dudak üzerinde 8-12 sıra baklava şeklinde sarı renkli dişler vardır. Dibe yakın yaşayan balıklar ve bentik omurgasızlar ile beslenir. Dip trolü ve uzatma ağlarına hedef dışı olarak yakalanırlar.
İngilizce Adı: Bluefish
Yerel Adları: Defne Yaprağı, Çinekop, Sarı Kanat, Lüfer, Kafana, Sırtıkara
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Aile: Pomatomidae
Cins: Pomatomus
Tür: Pomatomus saltatrix (Linnaeus, 1758)
Yüzgeç Formülü: D1, VII-VIII D2, I 24-26, A III 26-28, P 15-16
Habitat: Pelajik bir türdür. Göç eder.
Dağılım: Tüm denizler
Lüfer balığı fusiform bir vücut yapısına sahiptir. Vücut gümüş renkte olup sırt mavi yeşil arası daha koyu renktedir. Yanlardan hafifçe yassılaşmış olup solungaç kapağından sonrası pullar ile örtülüdür. Yan hat uzerınde 95-100 adet pul bulunur. Birinci sırt yüzgecinde 7-9 adet diken ışın, ikinci sırt yüzgecinde 24-26 adet yumuşak ışın bulunur. İkinci sırt yüzgeci sarımsı renktedir. Kuyruk yüzgeci sarı renkte olup uç kısmında ince siyah bir bant geçer. Başın üst tarafı, solungaç kapağı kenarları ve pektoral yüzgeç de sarı renktedir. Pektoral yüzgecin vücut ile birleşme yeri ve birinci işim siyah renktedir. Karnivor bir balıktır. Göç esnasında sürüler halinde göç eden diğer balıklar ile beslenirler. Her iki çene üzerinde keskin dişler bulunur.
Ekonomik değeri çok yüksektir. Gırgır ağları, voli ağları ve olta ile avcılığı yapılmaktadır.
İngilizce Adı: Garpike
Yerel Adları: Sargan, İğne Balığı
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Beloniformes
Aile: Belonidae
Cins: Belone
Tür: Belone belone (Linnaeus, 1761)
Yüzgeç Formülü: D 16-18, A 20-21
Habitat: Epipelajik bir. türdür.
Dağılım: Tüm denizler
Zargana balığı ince uzun bir yapıdadır. Vücut silindirik şekildedir. Vücudun üst kısmı siyah lacivert renkte olup yanların alt kısmı ve karın gümüşi renktedir. Pullar çok küçüktür ve solungaç kapağının arkasından itibaren vücudu sararlar. Sırt yüzgecinde 16-18 yumuşak ışın vardır. Bu ışınların kendisi radiusları siyah ara perdelerı saydam renktedir. Kuyruk sapı ince uzundur, kuyruk homoserk yapıdadır. Gözler büyüktür ve başın her iki y. a.nında bulunur. Baş kısmında her iki çenede gaga şeklinde öne doğru uzamıştır. Alt çene daha uzundur. Her iki üzerinde de uzun ince dişler mevcuttur. Beslenmesini küçük pelajikler oluşturur. Uzatma ağları ve olta ile avcılığı yapılmaktadır.
İngilizce Adı: Two Banded Bream
Yerel Adları: Karakulak, Kaçıkorya
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Aile: Sparidae
Cins: Diplodus
Tür: Diplodus vulgaris (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817)
Yüzgeç Formülü: D X-X1 13-16, A 11111, P1 13-14, VI 5
Habitat: Demersal. Kumlu ve kayalık alanları tercih eder.
Dağılım: Tüm denizler
Vücut gümüş gri renktedir. Tamamı iri pullar ile örtülüdür. Yan hat üzerinde 51-61 adet pul bulunur. Vücut uzunluğuna oranla sırtı yüksek bir türdür. Sırt yüzgecinde 10-11 diken ışın ve 13-16 yumuşak ışın mevcuttur. Karagözün en belirgin özelliği; başın gerisinde ve kuyruk sapında yukarıdan aşağıya doğru inen siyah banttır. Sırt, anüs ve kuyruk yüzgecinin kenarları siyah renktedir. Her iki çenede de 8 adet keskin diş ve bunların arkasında çok sayıda molar diş mevcuttur. Omnivor bir türdür. Balıklar, kabuklular, küçük omurgasızlar ve su bitkileri ile beslenir. Dip trolü ve uzatma ağları ile yakalanırlar.
İngilizce Adı: Blotched picarel
Yerel Adları: Yeşil izmarit
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Aile: Centracanthidae
Cins: Spicara
Tür: Spicara flexuosa (Rafinesque, 1810)
Yüzgeç Formülü: D XI 10-12, A III 9-10, P I 15
Habitat: Bentopelajik bir türdür. Kum çamur zeminler ve deniz çayırlarının arasında yaşar.
Dağılım: Karadeniz
İzmarit balığı fusiform yapıda, sırtı parlak yeşil tonlarında yanlar ve karın beyazımsı renkte bir balıktır. Yan hat koyu kahve siyah renkte ve belirgindir. Vücudun yan tarafında yan hattın hemen altında siyah renkte bir benek bulunur. Ağız yapısı yukarı bakışlıdır fakat açıldığında öne doğru uzar. Hem üst hem de alt çene üzerinde küçük düzensiz dişler bulunur. Sırt yüzgecinde 11 diken 10-12 adet yumuşak ışın oluşturur. Sırt yüzgeci üzerinde vücudundakine benzer küçük sarımsı ve beyazımsı benekler mevcuttur. Kuyruk yüzgeci homoserk yapıdadır ve sırt yüzgecindekine benzer benekler mevcuttur. Dip trolü, uzatma ağları ve olta ile avcılığı yapılmaktadır.
İngilizce Adı: Tub gurnard
Yerel Adları: Kırlangıç. Kırmızı Kırlangıç
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Scorpaeniformes
Aile: Triglidae
Cins: Triglia
Tür: Chelidonichthys lucerna (Linnaeus, 1758)
Yüzgeç Formülü: D1 VIII-X D2 16-17, A 14-16, P13
Habitat: Demersal
Dağılım: Tüm denizler
Konik yapıda bir vücuda sahiptir. Baş büyük ve kemiklidir. Başın üzerinde ve solungaç kapağının gerisinde geriye doğru bakan dikenimsi plakalar vardır. Vücut sırtta koyu kırmızı kahverengi renkte, yanlarda turuncu sarı ve karın sarı beyaz renktedir. Pektoral yüzgeçler geniştir ve etrafını mavi renkli bir bant döner. Pektoral yüzgeçlerin ön tarafında 3 adet ışın parmak gibi kullanılabilir halde değişime uğramıştır. Bu ayaklar beslenmesinde ve dinlenmesinde görev alırlar. Kuyruk yüzgeci turuncu renkte düz kenarlıdır. Beslenmesi karnivordur. Küçük balıklar kabuklular ve yengeçlerden oluşur. Avcılığı için tasarlanmış bir av aracı yoktur. Dip trolü ile ve uzatma ağlarına hedef dışı olarak avcılığı yapılır.
İngilizce Adı: Knout goby. toad goby
Yerel Adları: Kurbağa Kaya Balığı
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Percitormes
Aile: Gobiidae
Cins: Mesogobius
Tür: Mesogobius batrachocephalus (Pallas, 1814)
Yüzgeç Formülü: D1 V D2 14-16, A14-16
Habitat: Demersal. Kayalık çamurlu alanlarda yaşar.
Dağılım: Karadeniz, Marmara
Vücut silindirik bir yapıdadır fakat baş enlemesine yassılaşmıştır. Vücut san kahverengi tonları arasındadır, karın altı kirli beyazdır. Başın gerisinden itibaren butun vücut pullar ile kaplidir. Bu pullar üzerinde küçük siyah noktalar bulunur. Birinci sırt yüzgeci 5 adet diken ışından oluşur. ikinci sırt yüzgeci ise 14-16 yumuşak ışından oluşur. Sırt yüzgeçleri sarı tonlardadır ve üzerlerinde kahverengi sıralı benekler bulunur. Ağız ve dudaklar büyüktür ve her iki çenede de dişler mevcuttur. Karnivor bir balıktır. Kabuklular, yumuşakçalar, yengeç yavruları ve küçük omurgasızlar ile beslenir. Yıllara göre av miktarları tüm kayabalıkları türlerinin toplamı için verilmiştir.
İngilizce Adı: Striped red mullet
Yerel Adları: Tekir, Çuka Tekiri
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Aile: Mulidae
Cins: Mullus
Tür: Mullus surmuletus (Linnaeus, 1758)
Yüzgeç Formülü: D1 VII-VIII, D2 I 7-8, A II 6
Habitat: Demersal. Kumlu, kayalık zeminlerde yaşar.
Dağılım: Tüm denizler
Yuvarlak bir vücut yapısı vardır. Yanlardan hafif basıktır. Sırt kısmı kırmızı tonlarında, yan taraflar daha açık renktedir. Yan taraflarda bir adet kırmızı iki adet sarı şerit göz arkasından kuyruğa kadar ilerler. Birinci sırt yüzgecin 7-8 diken ışın vardır. Bu ışınların radiuslarında dalgalar halinde sarı turuncu lekeler vardır. Bu lekeler türün belirlenmesinde önemlidir. Ikinci sırt ışını da benzer şekildedir. Baş büyüktür. Alın hafif yuvarlak bir hat ve ile burun kısmına iner. Yan hat üzerinde 112-125 adet pul bulunur. Anal yüzgecin gövde kısmı saydam iken uç kısımları sarı renktedir. Kuyruk yüzgeci homoserk yapıdadır ve gövde ile aynı renklenme görülür. Üst çenede diş yoktur. Alt çene üzerinde küçük kadifemsi dişle bulunur. Beslenmesini bentik omurgasızlar, larvalar, küçük balıklar oluşturur. Dip trolü ve uzatma ağları ile avlanırlar.
İngilizce Adı: Starry sturgeon
Yerel Adları: Sivri Burun Mersin Balığı
Sınıf: Osteichthyes
Takım: Acipenseriformes
<span style="font-family: Arial, sans-seri